Α’ Ανακοίνωση 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Αυτισμό 2019

Αγαπητά Μέλη και Φίλοι του Ελληνικού Επιστημονικού Δικτύου για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, σας γνωρίζουμε ότι προχωρούμε στην οργάνωση του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Αυτισμό, που θα γίνει στις 1, 2 και 3 Νοεμβρίου 2019, στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό, το Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό γίνεται ανά 2ετία, ανελλιπώς από τότε που ξεκίνησε και αυτή την παράδοση – δέσμευση που τηρούμε και φέτος. Το Συνέδριο είναι μία από τις σταθερές δραστηριότητες του Δικτύου. Έχουμε συχνά αναφερθεί στην ιστορία αυτών των συνεδρίων και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε εδώ. Το δεδομένο είναι ότι αντέχουν στο χρόνο, βρίσκοντας κάθε φορά θερμή ανταπόκριση και ενεργό συμμετοχή εκ μέρους των ειδικών, και όχι μόνον, που ασχολούνται με τον Αυτισμό στη χώρα μας. Η έμφαση στη διεπιστημονικότητα και στη συνεργασία είναι σταθερός προσανατολισμός, εξηγώντας ως ένα βαθμό τη χρησιμότητα και την επιτυχία τους.

Κάθε Συνέδριο, στην πόλη που έγινε, είχε τη δική του ατμόσφαιρα και έχει αφήσει ξεχωριστές εντυπώσεις. Φέτος έρχεται η σειρά της Αθήνας και το προσεχές Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Δίκτυο και την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, η οποία είναι μέλος του Δικτύου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το πρώτο Συνέδριο που έγινε ποτέ για τον Αυτισμό στην Ελλάδα οργανώθηκε από την Εταιρία, με διεθνή συμμετοχή το 1994, με έμπνευση και πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Εταιρίας καθηγητού Χρήστου Αλεξίου. Ο κ. Αλεξίου, Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας θα είναι τιμώμενο πρόσωπο στο προσεχές Συνέδριο. Το άλλο τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο καθηγητής Σωτήρης Κωτσόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου, που είχε την έμπνευση του πρώτου Συνεδρίου αυτής της σειράς, που ξεκίνησε από το Μεσολόγγι το 2005.

Ο τίτλος «Από τη διαφορετικότητα ως τη διαταραχή» που επελέγη φέτος, απηχεί επίκαιρες θέσεις και τάσεις σχετικά με τις όψεις που προβάλλουν οι καταστάσεις που εμπίπτουν στο φάσμα του Αυτισμού και με την πρόσληψή τους. Σε μια εποχή που τόσα γίνονται για την κατανόηση και κοινωνική αποδοχή κάθε διαφορετικότητας, ο Αυτισμός έχει αποβεί η πιο αναγνωρίσιμη ίσως κατάσταση διαφορετικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης. Η διαφορετικότητα (neurodiversity) είναι δεδομένη, αλλιώς δε γίνεται κατανοητός ο Αυτισμός ή οι αυτιστικές τάσεις. Όμως, τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού διαφέρουν σημαντικά και μεταξύ τους. Σε ποιές εκδοχές αυτής της διαφορετικότητας αναφερόμαστε κάθε φορά; Από την κλινική εμπειρία, δεδομένο είναι επίσης, ότι άτομα στο φάσμα μπορεί να βρεθούν σε πολύ δυσλειτουργική θέση, που προέρχεται ακριβώς από τις ιδιαιτερότητές τους, μέσω πολύπλοκων βιολογικών και νευροψυχολογικών μηχανισμών. Και χρειάζονται αντιμετώπιση και εμπειρία. Οι μελέτες δείχνουν ακόμη υψηλά επίπεδα ιατρικής και ψυχιατρικής συννοσηρότητας, με επιπλέον δυσχείριστες καταστάσεις. Ασφαλώς, η προβολή της διαφορετικότητας είναι εξαιρετικό μέσο κοινωνικής ευαισθητοποίησης και σηματοδότησης, με στόχο την αποδοχή και την ενσωμάτωση του προσώπου με Αυτισμό. Χρειάζεται όμως να ισοσταθμίζεται και με την προβολή των αναγκών: για εκτεταμένη ακόμη επιστημονική έρευνα σχετικά με την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών αλλά και για τον έλεγχο της καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας των διαφόρων θεραπευτικών προσεγγίσεων. Και οπωσδήποτε, χρειάζεται να τονίζεται η ανάγκη για παρουσία και παροχή επαρκών και ειδικευμένων υπηρεσιών – περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση στελεχών – και μάλιστα με μακροπρόθεσμη προοπτική, όπως δείχνουν οι εμπειρίες καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και περνάνε στην ενήλικη ζωή. Προφανώς, το ζητούμενο είναι η σύνθεση σε πλαίσιο εξατομίκευσης. Μένουμε ανοιχτοί στην υποστήριξη τεκμηριωμένων θέσεων, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Η ευρεία θεματολογία που εμπίπτει στα παραπάνω, ασφαλώς συναντιέται με τις ποικίλες θεματικές ενότητες, σε διάφορα επίπεδα προσεγγίσεων που περιλαμβάνονται και φέτος, διατρέχοντας ερευνητικά, κλινικά και θεραπευτικά δεδομένα και εξελίξεις.

Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της διεπιστημονικής ομάδας ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς και άτομα με αυτισμό, φοιτητές και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σχετικά με τις Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος.

Η πρόσκληση τώρα είναι για το φετινό φθινόπωρο στην Αθήνα, προσβλέποντας πάλι στην ανταπόκριση και συμμετοχή μελών και φίλων και σε μια γόνιμη ανταλλαγή.

 

Για την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή

Π. Βουτυράκος                             Γ.  Καραντάνος

Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής  Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

 

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου κάνοντας κλικ εδώ.