Έρευνα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (ΕΕΔΔΑΦ)

Στα πλαίσια της επιστημονικής δραστηριότητας του Δικτύου, περιλαμβάνεται και η προώθηση της έρευνας στον τομέα της ΔΑΦ. Με την έννοια της προώθησης της έρευνας νοούμε α) την θεωρητική και εν τοις πράγμασι εκπαίδευση των νέων επιστημόνων σε αυτήν, β) την προώθηση διεπιστημονικών συνεργασιών, γ) την έμπρακτη υποστήριξη στη συλλογή δειγμάτων και δεδομένων και δ) τη χρηματοδότηση ερευνητικών πρωτοκόλλων.

 

Το ΔΣ της ΕΕΔΔΑΦ ανακοινώνει πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνών για την χρονική περίοδο 2024-2025.

 

Το ποσό της χρηματοδότησης είναι έως 5000 ευρώ και μπορεί να δοθεί εξ ολοκλήρου σε μια ερευνητική πρόταση ή να μοιραστεί σε περισσότερες.

Βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή στην πρόσκληση χρηματοδότησης είναι η ερευνητική πρόταση να αφορά άτομα με ΔΑΦ.

 

Προτάσεις γίνονται δεκτές έως τις 31/01/2025.

 

Διαδικασία Υποβολής

Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν μια επιστολή προθέσεων (Letter of Intent) (LoI) μέχρι 3 σελίδες. Η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕΔΔΑΦ θα επιλέξει εκείνες τις προτάσεις που θα περάσουν στην επόμενη φάση, με βάση το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πρόταση, την επιστημονική αρτιότητα της μεθοδολογίας, τα εχέγγυα των συμμετεχόντων και την εφικτότητα της ερευνητικής πρότασης και του συνοδού προϋπολογισμού.

 

Η επιστολή προθέσεων (Letter of Intent – LoI) περιλαμβάνει

  • Τα στοιχεία της πρότασης (τίτλο, συμμετέχοντες, ιδρύματα, στοιχεία επικοινωνίας),
  • Την εισαγωγή όπου παρουσιάζεται περιληπτικά το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η πρόταση,
  • Τους στόχους της μελέτης,
  • Τη μεθοδολογία,
  • Προκαταρτικά αποτελέσματα (preliminary results), αν υπάρχουν και η μελέτη είναι συνέχεια ή ανάπτυξη προηγούμενης,
  • Συνοπτικό Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της μελέτης,
  • Σημασία της μελέτης και καινοφάνεια,
  • Εχέγγυα των συμμετεχόντων (ατόμων και ιδρυμάτων) και σχολιασμός/επεξήγηση του πώς θα μπορέσουν να τη φέρουν εις πέρας,
  • Συνοπτικό προϋπολογισμό με αιτούμενο ποσό,
  • Βιβλιογραφικές αναφορές

 

Για τις προτάσεις που θα επιλεγούν για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης, οι ερευνητές θα κληθούν να υποβάλλουν το πλήρες πρωτόκολλο της έρευνας μέσα σε περίοδο δύο μηνών.

 

Παρακάτω υπάρχουν πληροφορίες για τα κριτήρια επιλογής, καθώς και ενδεικτικό template για τη συγγραφή του πρωτοκόλλου.

 

Η υποβολή της επιστολής πρόθεσης μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην παρακάτω διεύθυνση netautism@gmail.com

 

 

 

Για την επίτευξη των παραπάνω το Δίκτυο:

  • Περιλαμβάνει στο πρόγραμμα κλινικών φροντιστηρίων θέματα μεθοδολογίας της έρευνας.
  • Ενθαρρύνει την συμμετοχή νέων επιστημόνων στα ερευνητικά πρωτόκολλα που υποστηρίζει ή/και χρηματοδοτεί, μέσω της επιπλέον μοριοδότησης των υποβαλλόμενων προτάσεων αν αυτές περιλαμβάνουν στην επιστημονική ομάδα συναδέλφους που έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους ή την ειδικότητά τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τελευταίων 7 ετών.
  • Εισάγει τον θεσμό των μεντόρων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την υποστήριξη και καθοδήγηση σε όλα τα επίπεδα νεαρών επιστημόνων που είτε κάνουν τη διατριβή τους στη ΔΑΦ, είτε εκπονούν ερευνητικές εργασίες. Ο μέντορας προέρχεται από την Επιτροπή Ερευνών (ΕΕ) του Δικτύου (βλέπε παρακάτω). Ο ενδιαφερόμενος συνάδελφος αιτείται στο ΔΣ του Δικτύου τη χορήγηση μέντορα (είτε ονομαστικά είτε απλά ως γνωστικό αντικείμενο) το οποίο και ορίζει μετά από γνωμοδότηση της ΕΕ. Προϋπόθεση στην εποπτεία του μέντορα είναι η αναγραφή του ονόματός του καθώς και η επωνυμία του Δικτύου στη συγγραφική ομάδα των άρθρων που θα δημοσιευτούν.
  • Μοριοδοτεί την διεπιστημονικότητα στα πρωτόκολλα που υποστηρίζει ή/και χρηματοδοτεί. Επιπλέον, αυτή στηρίζεται και από τους μέντορες του Δικτύου.
  • Υποστηρίζει με τα μέλη του την συλλογή δεδομένων και δειγμάτων για ερευνητικές προσπάθειες, ακόμα και αν αυτές είναι ανεξάρτητες από τις σχετικές υπηρεσίες του Δικτύου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση στο Δίκτυο με συγκεκριμένο αίτημα υποστήριξής τους, συνοδευόμενο από το πλήρες πρωτόκολλο της μελέτης, το χρονοδιάγραμμα και την περιεκτική περίληψή της (executive summary). Η Επιτροπή Ερευνών αξιολογεί την πρόταση και εφόσον αυτή πληροί τα κριτήρια επιστημονικότητας και δεοντολογίας γνωμοδοτεί σχετικά στο ΔΣ του Δικτύου, το οποίο με τη σειρά του δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του Δικτύου την περιεκτική περίληψη και προωθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υποστήριξη της μελέτης. Προϋπόθεση στην υποστήριξη είναι η αποδοχή δημοσίευσης στην ιστοσελίδα του Δικτύου της περιεκτικής περίληψης και η αναγραφή του ονόματος του Δικτύου στη συγγραφική ομάδα των άρθρων που θα δημοσιευτούν. Τέλος, το Δίκτυο μέσω της ΕΕ παρακολουθεί την εκτέλεση του πρωτοκόλλου ανά 6μηνο και ενημερώνεται σχετικά την ιστοσελίδα του Δικτύου.
  • Ιδρύει Επιτροπή Ερευνών (ΕΕ) από μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Δικτύου με ενδιαφερόμενα μέλη της με εμπειρία στην έρευνα, όπως αυτό δεικνύεται από τις δημοσιεύσεις τους και την ενεργή τους ανάμειξη στην ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοκόλλων.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μελών της ΕΕ και καινούργια μέλη μπορούν να προστεθούν, μετά από αίτησή τους, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και του ΔΣ. Το ΔΣ του Δικτύου μπορεί με απόφασή του να προσθέσει ex officio 1 μέλος στην ΕΕ, ακόμα και αν αυτό δεν πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις, αλλά εφόσον αυτό είναι αποδεκτό και από την ίδια την ΕΕ. Η ΕΕ μπορεί να αναζητήσει ως εξωτερικό συνεργάτη μη μέλος του Δικτύου με εγνωσμένη εμπειρία σε τομέα που η ΕΕ κρίνει απαραίτητο. Ο εξωτερικός συνεργάτης γνωμοδοτεί στην ΕΕ για το θέμα που του ανατίθεται, αλλά δεν έχει δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις του ΔΣ.

Τα καθήκοντα της Επιτροπής Ερευνών είναι α) η καθοδήγηση νέων επιστημόνων με το σύστημα των μεντόρων (βλέπε 3), β) η επιλογή μελετών για τη χορήγηση της υποστήριξης του Δικτύου (βλέπε 5), γ) η επιλογή χρηματοδότησης έρευνας σύμφωνα με τον κανονισμό επιλογής και χρηματοδότησης ερευνών του Δικτύου (βλέπε σχετικό παράρτημα) και δ) όλα τα σχετικά με τη λειτουργία της (βλέπε 6 και παρακάτω 8)  Όλα τα παραπάνω ενεργοποιούνται και επισημοποιούνται με απόφαση του ΔΣ.

  • Ιδρύει ταμείο χρηματοδότησης ερευνών από το οποίο χρηματοδοτούνται μέλη του Δικτύου για την έρευνα στον τομέα της ΔΑΦ. Έσοδα αυτού του ταμείου είναι α) πάγιο ποσοστό από τα έσοδα των δραστηριοτήτων του Δικτύου με απόφαση του ΔΣ, β) κατ’ αποκοπή επιχορηγήσεις του από το Δίκτυο με απόφαση του ΔΣ και γ) χορηγίες ιδιωτών, συλλόγων, ιδρυμάτων ή επιχειρήσεων με σχετική ένδειξη από τους χορηγούς. Τα χρήματα διατηρούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό από τον ταμία του ΔΣ, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για διάθεσή τους στη χρηματοδοτούμενη έρευνα, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό και τον κανονισμό επιλογής και χρηματοδότησης ερευνών (παράρτημα). Σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις δύναται το ΔΣ με απόφασή του να μεταφέρει χρήματα από το ταμείο έρευνας στο κεντρικό λογαριασμό του Δικτύου, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούν να μεταφερθούν στο κεντρικό ταμείο χρήματα δωρεών για έρευνα.
  • Οι αναφερόμενες εδώ πολιτικές του Δικτύου (και το σχετικό παράρτημα) αποτελούν δεσμευτικές αποφάσεις μετά από την έγκρισή τους από το ΔΣ του Δικτύου, το οποίο και θα τις εισαγάγει στο καταστατικό του Δικτύου με την επόμενη αναθεώρησή του. Οι ίδιες οι πολιτικές μπορούν να αναθεωρηθούν με πρωτοβουλία της ΕΕ ή του ΔΣ του. Η όποια αλλαγή αξιολογείται από την ΕΕ και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της εισάγεται στο ΔΣ για ψήφιση και υιοθέτηση. Κάθε αλλαγή έχει ισχύ μετά από την επίσημη απόφαση του ΔΣ, το οποίο και την εισάγει στο καταστατικό του Δικτύου με την επόμενη αναθεώρησή του.

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Κανονισμός Επιλογής και Χρηματοδότησης Ερευνών

  • Με απόφαση του ΔΣ ανακοινώνονται προγράμματα χρηματοδότησης ερευνών στη ΔΑΦ. Το ύψος των πόρων προς διάθεση και η συχνότητα αυτών των προγραμμάτων είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΔΣ.

 

  • Μετά την απόφαση του ΔΣ για χρηματοδότηση έρευνας, η Επιτροπή Ερευνών (ΕΕ) του Δικτύου αναλαμβάνει την σύνταξη της σχετικής ανακοίνωσης, η οποία κατόπιν δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δικτύου από το ΔΣ και αποστέλλεται στις ανάλογες επιστημονικές εταιρείες για ενημέρωση των μελών τους. Περιλαμβάνει το ανώτατο αιτούμενο ποσό και την χρονική διάρκεια, τα κριτήρια επιλογής και την μεθοδολογία επιλογής από την ανακοίνωση μέχρι τον τρόπο υλοποίησης της χρηματοδότησης.

 

  • Φάσεις επιλογής:
    1. Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν μια επιστολή προθέσεων (Letter of Intent – LoI) μέχρι 3 σελίδες (βλέπε 4). Με βάση αυτές τις επιστολές η ΕΕ θα επιλέξει εκείνες που θα περάσουν στην επόμενη φάση, με βάση το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η πρόταση, την επιστημονική αρτιότητα της μεθοδολογίας, τα εχέγγυα των συμμετεχόντων, και την εφικτότητα της ερευνητικής πρότασης και του συνοδού προϋπολογισμού.
    2. Οι ερευνητές των προτάσεων που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα κληθούν να υποβάλλουν αναλυτικό πρωτόκολλο, πρότυπο του οποίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δικτύου. Οι ερευνητές, όμως, έχουν το δικαίωμα να ακολουθήσουν και διαφορετικό πρότυπο, αρκεί να καλύπτουν όλα τα ζητούμενα μιας επιστημονικής πρότασης. Το αναλυτικό πρωτόκολλο περιλαμβάνει και αναλυτικό προϋπολογισμό, με όλα τα έξοδα της μελέτης, σχετικό χρονοδιάγραμμα απόδοσης των χρημάτων και αναφορά στα ποσά που θα καλυφθούν από το αιτούμενο ποσό και τις πηγές εσόδων που θα καλύψουν τα υπόλοιπα. Επίσης, υποβάλλεται και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα με προκαθορισμένα σημεία ελέγχου (όχι μεγαλύτερα των 4 μηνών) στα οποία θα υποβάλλονται εκθέσεις προόδου από τον Κύριο Ερευνητή. Αυτά συνοδεύονται από αναλυτικά βιογραφικά των συμμετεχόντων, αλλά και των καθηκόντων του καθενός, καθώς επίσης εγκριτική απόφαση από σχετική Επιτροπή Δεοντολογίας ή δήλωση σε ποια Επιτροπή Δεοντολογίας θα υποβληθεί η πρόταση. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση η τελική έγκριση θα πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ πριν την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης. Η ΕΕ μπορεί σε κάθε στιγμή της διαδικασίας να ζητήσει γραπτές διευκρινήσεις, προσθήκες ή αφαιρέσεις από τους ερευνητές προκειμένου να σχηματίσει καλύτερη άποψη για την υποβαλλόμενη πρόταση.
    3. Τριμελής ομάδα αξιολογητών από την ΕΕ βαθμολογούν ανεξάρτητα το κάθε πρωτόκολλο, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής (βλέπε 5) και κατόπιν σε συνεδρίαση συζητούν τις βαθμολογίες και επιλέγουν την πρόταση ή τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν. Η ΕΕ μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει ποσό μικρότερο από το αιτούμενο, οπότε στην περίπτωση αυτή, θα κληθεί ο ενδιαφερόμενος να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό ή να αναφέρει πώς θα καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η οικονομική εφικτότητα της μελέτης. Η βαθμολόγηση των προτάσεων θα γίνεται σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί από την ΕΕ και το ΔΣ και θα δικαιολογούνται οι αποφάσεις – βαθμολογίες από κάθε βαθμολογητή.
    4. Η επιλογή της ΕΕ με το συνοδευτικό σκεπτικό και τις βαθμολογίες όλων των προτάσεων υποβάλλεται στο ΔΣ, το οποίο ή την αποδέχεται ή μπορεί να ζητήσει διευκρινήσεις, αλλά δεν μπορεί να την τροποποιήσει.
    5. Με την επικύρωση της επιλογής από το ΔΣ, συντάσσεται συμφωνητικό μεταξύ του ΔΣ και του Κύριου Ερευνητή (ΚΕ), ενώ επικυρώνεται η μελέτη και από τον διοικητικό υπεύθυνο του Ιδρύματος του ΚΕ, ο οποίος προσκομίζει και την θετική γνωμοδότηση της κατάλληλης Επιτροπής Δεοντολογίας για το Ίδρυμά του.
    6. Ακολουθεί η χορήγηση των χρημάτων σύμφωνα με την πρόοδο της μελέτης και τον κανονισμό χρηματοδότησης, αλλά και η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου σύμφωνα με το υποβληθέν χρονοδιάγραμμα και η ενημέρωση σχετικά της ιστοσελίδας του Δικτύου. Προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα απαιτούν γραπτή δικαιολόγηση και υποβολή τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος από τον ΚΕ και αποδοχή αυτών από την ΕΕ με συνακόλουθη απόφαση του ΔΣ.
    7. Μέλη της ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν ή να συμμετέχουν σε προτάσεις, αλλά εξαιρούνται των φάσεων των διαδικασιών στις οποίες θα αξιολογηθεί η πρόταση στην οποία συμμετέχουν. Λ.χ. αν υποβάλλουν ανεπιτυχώς LoI, δεν συμμετέχουν στην αρχική φάση, αλλά επιστρέφουν στη διαδικασία στην επόμενη φάση, που πλέον δεν συμμετέχουν ως αιτούμενοι.

 

  • Η επιστολή προθέσεων (Letter of Intent – LoI) περιλαμβάνει
    1. Τα στοιχεία της πρότασης (τίτλο, συμμετέχοντες, ιδρύματα, στοιχεία επικοινωνίας),
    2. Την εισαγωγή όπου παρουσιάζεται περιληπτικά το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται η πρόταση,
    3. Τους στόχους της μελέτης,
    4. Τη μεθοδολογία με αρκετή ανάπτυξη,
    5. Προκαταρτικά αποτελέσματα (preliminary results), αν υπάρχουν και η μελέτη είναι συνέχεια ή ανάπτυξη προηγούμενης,
    6. Χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της μελέτης,
    7. Σημασία της μελέτης και καινοφάνεια,
    8. Εχέγγυα των συμμετεχόντων (ατόμων και ιδρυμάτων) και σχολιασμός/επεξήγηση του πώς θα μπορέσουν να τη φέρουν εις πέρας,
    9. Συνοπτικό προϋπολογισμό με αιτούμενο ποσό, γενική λίστα εξόδων και αν το αιτούμενο ποσό δεν είναι αρκετό, από πού θα προέλθουν τα υπόλοιπα χρήματα,
    10. Βιβλιογραφικές αναφορές

 

  • Κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής αποτελούν τα κάτωθι
    1. Ενδιαφέρον και σημασία της πρότασης  (15%)
    2. Επιστημονική αρτιότητα της μεθοδολογίας  (50%)
    3. Εχέγγυα συμμετεχόντων ερευνητών και ιδρυμάτων  (10%)
    4. Διεπιστημονικότητα (περισσότερες από μια ειδικότητες)  (5%)
    5. Περίληψη νέων συναδέλφων (λιγότερο από 7 χρόνια από τη λήψη του πτυχίου τους ή της ειδικότητάς τους).  (5%)
    6. Πρακτική και οικονομική εφικτότητα της πρότασης και του συνοδού προϋπολογισμού  (15%)

 

  • Κανονισμός χρηματοδότησης:
    1. Η χρηματοδότηση ακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του έργου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο υποβληθέν χρονοδιάγραμμα, τον αναλυτικό προϋπολογισμό και τις εκθέσεις προόδου.
    2. Επιτρέπεται μικρή υπέρβαση στη χρηματοδότηση σε σχέση με την πορεία εκτέλεσης, με τη μορφή προκαταβολής, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του χορηγούμενου ολικού ποσού.
    3. Σε κάθε φάση της χρηματοδότησης, ο ΚΕ υποβάλλει στην ΕΕ την αίτηση χορήγησης του κάθε ποσού, συνοδευόμενο από τα κόστη που θα καλυφθούν για την επόμενη φάση. Σημειώνει επίσης αν και πώς καλύφθηκε το ποσό που μπορεί να έλαβε ως προκαταβολή σε προηγούμενη φάση. Με βάση αυτά, το πλήρες πρωτόκολλο και τις εκθέσεις προόδου, ο πρόεδρος της ΕΕ ή άλλο επιλεγμένο άτομο από την ΕΕ αν ο πρόεδρος κωλύεται, εγκρίνει και υπογράφει την αίτηση και τη διαβιβάζει στον ταμία του ΔΣ για τη χορήγηση των χρημάτων προς τον Κύριο Ερευνητή. Η ΕΕ μπορεί να ζητήσει διευκρινήσεις για την πορεία εκτέλεσης της μελέτης, αν δεν είναι επαρκής η τεκμηρίωση που υποβάλλει ο ΚΕ. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει απευθείας πληρωμή προμηθευτών.

 

 

Χρήσιμα Αρχεία: