https://panellinioautismou.gr
Α΄ Ανακοίνωση
Το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ε.Δ.Δ.Α.Φ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) Παράρτημα Θεσσαλονίκης σας καλωσορίζει στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 13-15 Οκτωβρίου 2023 στους φιλόξενους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».
Είναι ιδιαίτερη χαρά, τέσσερα χρόνια μετά από το τελευταίο συνέδριο της ΕΕΔΔΑΦ να συναντηθούμε και πάλι, για να μοιραστούμε και να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες ερευνητές να μοιραστούν την δουλειά τους με το ευρύ φάσμα των ειδικών που ενδιαφέρονται για τη ΔΑΦ.
Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν ερωτήματα και έκαναν την εμφάνισή τους ερευνητικά αποτελέσματα σε επιστημονικές περιοχές που σχετίζονται με τον αυτισμό και την καλύτερη κατανόησή του όπως, η βιολογία, οι ψυχογνωστικές ιδιαιτερότητες, η γλώσσα, η συμπεριφορά κ.α. Οι παραπάνω περιοχές ήταν και είναι πάντα στο επίκεντρο της έρευνας και θα συνεχίσουν να είναι αφού το βασικό ερώτημα που τίθεται πάντα είναι «Τι είναι ο Αυτισμός;». Οι περιοχές αυτές συμβάλλουν στην εύρεση της πιο ολοκληρωμένης και στοιχειοθετημένης απάντησης στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Γιατί όμως συνεχίζουμε να θέτουμε το ίδιο ερώτημα; Πιθανόν γιατί δεν έχουμε πάρει όλες τις απαντήσεις και αυτό μάλλον δεν προκύπτει μόνο από την περιέργειά μας, αλλά κατά βάση από τις προκλήσεις που ο ίδιος ο Αυτισμός δημιουργεί.
Είμαστε σε θέση πια να αναγνωρίζουμε νωρίς την αυτιστική κατάσταση, όλο και σε μικρότερες ηλικίες και με όλο και περισσότερους έμπειρους και ειδικευμένους ειδικούς, μπορούμε να κατανοήσουμε συμπεριφορές βασιζόμενοι στις ψυχογνωστικές θεωρίες, γνωρίζουμε θεραπευτικά προγράμματα που βοηθούν στην αναπτυξιακή πορεία των ατόμων με ΔΑΦ, αλλά συνεχώς βρισκόμαστε μπροστά σε ερωτήματα και ανάγκες που προκύπτουν από την εξέλιξη των ατόμων με αυτισμό. Εξελισσόμαστε μαζί του, αναπτύσσουμε νέες προσεγγίσεις γιατί η εξελικτική πορεία των ατόμων με αυτισμό και οι νέες ανάγκες τους μας οδηγούν σε αυτό. Μέσα από αυτή την σχέση αλληλεπίδρασης προχωράμε στην καλύτερη κατανόηση και στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών.
Τι κατανοήσαμε όλα αυτά τα χρόνια έρευνας και ενασχόλησης; ότι ο αυτισμός δεν είναι ένα παζλ που του λείπουν κάποια κομμάτια, αλλά ένα φάσμα που τα κοινά χαρακτηριστικά του διαφέρουν σε ένταση και επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο την λειτουργικότητά των ατόμων. Επίσης, κατανοήσαμε ότι αυτό το φάσμα δεν εκτείνεται σε μια ευθεία γραμμή αλλά σε πολλαπλές διαστάσεις που καθορίζονται από την ένταση τον συμπτωμάτων και τον βαθμό λειτουργικότητας ή/και την όποια συννοσυρότητα μπορεί να υπάρχει, δημιουργώντας έτσι ένα σχηματισμό πολλαπλών διαστάσεων και όχι μια ευθεία γραμμή πάνω στην οποία τοποθετούνται τα άτομα με ΔΑΦ. Κατανοήσαμε επίσης ότι οι όποιες αποκλίσεις στην επικοινωνία αφορούν την κοινωνική επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες και δεν αντιμετωπίζουμε την αυτιστική διαταραχή ως διαταραχή απλώς της επικοινωνίας. Κατανοήσαμε ότι τα άτομα με αυτισμό μεγαλώνουν με τον αυτισμό τους και θα πρέπει να υποστηρίζονται κατάλληλα ως ενήλικες με ιδιαιτερότητες και όχι ως απλά άτομα με αυτισμό, αναγνωρίσαμε την ύπαρξη του Ευρύτερου Αυτιστικού Φαινότυπου βοηθώντας μας να κατανοήσουμε περιβάλλοντα και συμπεριφορές και τέλος αναγνωρίσαμε την σημασία των νευροβιολογικών δικτύων που συμμετέχουν στην εμφάνιση της αυτιστικής κατάστασης. Μάλλον η λίστα των ανακαλύψεων για την ΔΑΦ δεν τελειώνει και δεν θα τελειώσει ποτέ, σίγουρα δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις που θα θέλαμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να θέτουμε ερωτήσεις.
Το συνέδριο αυτό έχει ως σκοπό να θέσει ερωτήματα να αναδείξει επιστημονικά ευρήματα και να ενισχύσει Έλληνες ερευνητές να συνεχίσουν την προσπάθεια τους στον τομέα αυτό, δίνοντάς τους βήμα για να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις απαντήσεις τους.
Το συνέδριο απευθύνεται σε στελέχη της διεπιστημονικής ομάδας ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς, γονείς, άτομα με αυτισμό, φοιτητές και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σχετικά με τη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος.